Dostupni linkovi

Merkel zatražila od Janukoviča da povuče sporne zakone


Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da povuče zakone koji ograničavaju prava građana na proteste.

Merkel je u telefonskom razgovoru sa Janukovičem zatražila od njega da uspostavi ozbiljan dijalog sa opozicojom da bi bili postignuti konkretni rezultati, među kojima povlačenje zakona koji ograničavaju prava građana, navedeno je u saopštenju iz kabineta njemačke kancelarke.

Njemačka kancelarka je danas popodne razgovarala sa Janukovičem i izrazila zabrinutost zbog nedavnog nasilja u Kijevu, te osudila primjenu sile.

Merkel je naglasila da je država dužna da štiti slobodu izražavanja i mirne demonstracije, prenosi AFP.

Njemačka kancelarka je prethodno kritikovala ukrajinsku vladu i zatražila da učini sve da zaštiti živote demonstranata, ali je navela da ne vidi potrebu za uvođenje novih sankcija Ukrajini.

Zakoni kojima se zabranjuju demonstracije objavljeni su prije dva dana u ukrajinskom službenom glasniku. Usvajanje zakona dovelo je do masovnih protesta opozicije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton će naredne sedmice doputovati u Kijev, gdje će razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom i zvaničnicima opozicije kako bi doprinijela dijalogu za pronalaženje političkog rješenja krize.
XS
SM
MD
LG