Dostupni linkovi

Komesar SE upozorava na rastući antisemitizamKomesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Nils Muižnieks izrazio je danas zabrinutost zbog jačanja antisemitizma u Evropi i mržnje koja sve više dobija "moderne" oblike, više od 70 godina nakon Holokausta, objavljeno je na sajtu SE.

"Duboko ukorenjeno neprijateljstvo i dalje preti bezbednosti i ljudskom dostojanstvu Jevreja u celoj Evropi", napisao je na svom blogu komesar.

Prema istraživanju sprovedenom u osam evropskih zemalja 2012. godine na koje se poziva Muižnieks, 76 odsto pripadnika jevrejske zajednice ocenilo je da je antisemitizam ojačao u poslednjih pet godina u zemljama u kojima žive.

"Danas su brojni 'moderni' oblici antisemitizma", upozorava komesar SE i kao primer navodi sve više poruka mržnje na društvenim mrežama.

Tviter je u julu 2013. godine dostavio tužilaštvu u Parizu listu koja omogućava "identifikovanje korisnika koji postavljaju antisemitske poruke na toj društvenoj mreži", podseća Muižnieks.

Nekoliko dana uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, 27. januara, komesar SE poziva države da se "uhvate u koštac sa tim rastućim problemom na internetu".

Međutim, antisemitizam je prisutan i u "tradicionalnim" oblicima koji oživljavaju "mučna sećanja na nacističku politiku", navodi Muižnieks i zato preporučuje vlastima da organizuju edukativne akcije o holokaustu.
XS
SM
MD
LG