Dostupni linkovi

Fridom haus upozorava na pad ljudskih prava i sloboda



Stepen poštovanja ljudskih prava i građanskih slobode širom sveta u opadanju je već osmu godinu zaredom, navodi se u izveštaju Fridom hausa (Freedom House) za 2013. godinu.

Na negativan trend uticali su vojni udar u Egiptu, učvršćivanje autoritarizma u Venecueli i slamanje opozicionih grupa u Rusiji, ističe se u izveštaju.

Opadanju građanskih sloboda i prava u 2013. godini takođe su doprineli građanski ratovi i terorističke akcije u Siriji, Centralnoafričkoj Republici, Južnom Sudanu, Avganistanu, Somaliji, Iraku i Jemenu, navela je ta međunarodna organizacija.

Podaci iz izveštaja pokazuju da je u 54 zemlje u prošloj godini zabeležen pad političkih prava i građanskih sloboda, dok je u 40 zemalja evidentiran njihov rast.

Fridom haus, koji se bavi međunarodnim rangiranjem zemalja na osnovu stepena poštovanja ljudskih prava i sloboda u tim zemljama, izrazila je zabrinutost zbog novog totalitarističkog trenda.

Kako je objašnjeno, taj novi totalitarizam pojavljuje se u formi lažnih demokratija u kojima vladajuća partija ili vladajuća klasa onesposobljava opoziciju, upravlja medijima i sputava organizacije civilnog društva, pri čemu ih ne uništava ili zabranjuje.

Uz sve to, izbori koji se održavaju nominalno su slobodni i fer, ali su uvek takvi da koriste vladajućim strukturama. Fridom haus to naziva "modernim autoritarijanizmom", navodeći kao primer toga prošlogodišnje izbore u Zimbabveu, Venecueli i Ekvadoru.

Organizacija je takođe ukazala na uzbunu povodom prisluškivanja i prikupljanja podataka koje je sprovodila američka Nacionalna besbednosna agencija (NSA), što je objavio bivši službenik NSA Edvard Snouden (Edward Snowden).

Među pozitivnim trendovima navodi se da je u 2013. godini broj predstavničkih demokratija porastao na 122, pošto su u taj krug zemalja ušle Honduras, Kenija, Nepal i Pakistan.

Fridom haus takođe je objavio svoju listu "najgorih među najgorima", koja obuhvata zemlje koje su na dnu po stepenu poštovanja političkih prava i građanskih sloboda.

U te zemlje spadaju Centralnoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan.
XS
SM
MD
LG