Dostupni linkovi

Abe: Japan i Kina kao Britanija i Nemačka pre rataPremijer Japana Šinzo Abe uporedio je trenutne tenzije između Japana i Kine sa rivalstvom koje je postojalo između Britanije i Nemačke uoči Prvog svetskog rata.

Njegov portparol negirao da je Abe hteo da kaže da je rat između Japana i Kine moguć.
Odnosi dve zemlje su u poslednje vreme dodatno opterećeni teritorijalnim sporom oko grupe ostrva u Istočnom kineskom moru, zabrinutosti Tokija zbog vojnog jačanja Kine i Abeove posete u decembru kontroverznom hramu posvećenom poginulim japanskim vojnicima, navela je agencija Rojters.

Abe je, obraćajući se novinarima na Svetskom ekonomskom forumu u sredu u Davosu, rekao da su Kina i Japan u "sličnoj situaciji" u kojoj su bile Britanija i Nemačka pre Prvog svetskog rata.

Iako su Britanija i Nemačka tada imale jake trgovinske veze, to ipak nije sprečilo izbijanje rata 1914. godine, rekao je Abe, koji je dodao da stalna povećanja u budžetu Kine za vojne troškove predstavlja veliki izvor nestabilnosti u regionu.

Kina i Japan, druga i treća najveća ekonomija na svetu, imaju čvrste poslovne i bilateralne trgovinske sporazume koji su iznosili blizu 334 milijarde dolara u 2012. godini.
XS
SM
MD
LG