Dostupni linkovi

Sprečena pres konferencija HRW u Dubaiju



Organizacija Hjuman rajts voč (HRW) saopštila je danas da je sprečena da održi konferenciju za novinare u Dubaiju na kojoj je trebalo da predstavi veoma kritičan
izveštaj po pitanju ljudskih prava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U saopštenju dostavljenom agenciji Frans pres, HRW precizira da je pre mesec dana rezervisala za danas jednu salu u hotelu u Dubaiju da bi održala konferenciju za novinare kako bi predstavila izveštaj o stanju ljudskih prava u Emiratima.

"Osoblje hotela je danas obavesetilo HRW da je rezervacija poništena jer je bila potrebna dozvola vlasti" za održavanje konferencije za novinare, dodaje se u saopštenju.

HRW ocenjuje da "sprečavanje održavanja konferencije za novinare nažalost ukazuje na rastuće pretnje slobodi izražavanja u toj zemlji".

U izveštaju HRW se vlasti Emirata optužuju da nastavljaju s kršenjem prava na slobodu izražavanja i udruživanja.

Vlasti "proizvoljno drže veliki broj ljudi koje sumnjiče za povezanost sa lokalnim ili međunarodnim islamističkim grupama", navodi HRW i ocenjuje da je 69 disidenata, osuđenih u julu 2013. na zatvorske kazne, imalo "nepravedno suđenje tokom kojeg su otkriveni dokazi o sistematskoj torturi u sedištu državne bezbednosti".
XS
SM
MD
LG