Dostupni linkovi

Srbija u Briselu o Poglavlju o slobodi kretanja radnika


Analitički pregled i ocena usklađenosti propisa Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije za pregovaračko poglavlje 2 - Sloboda kretanja radnika biće održan danas u Briselu, dva dana nakon zvaničnog početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Za vođenje i koordinaciju rada te podgrupe zaduženo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike. Predsednik Pregovaračke podgrupe je državni sekretar Zoran Martinović, a njegov zamenik je pomoćnik ministra Zoran Milošević.

Na sastanku će predstavnici Evropske komisije prezentovati evropsko zakonodavstvo koje je relevantno za to pregovaračko poglavlje. Tu, pre svega, spadaju direktive kojima se reguliše slobodan pristup tržištu rada, zatim propisi kojima se vrši koordinacija sistema socijalne sigurnosti i zdravstvena zaštita stanovništva.

Informacije dobijene na sastanku eksplanatornog skrininga poslužiće kao osnov za pripremu delegacije Srbije za sastanak bilateralnog skrininga za ovo poglavlje na kojem će biti predstavljeno domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti, a Evropska komisija biti upoznata sa planom usklađivanja našeg zakonodavstva u toj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije.
XS
SM
MD
LG