Dostupni linkovi

Izrael: Osujećen napad na Ambasadu SAD


Izrael je osujetio plan Al Kaide da izvrši samoubilački napad na američku ambasadu u Tel Avivu i druge mete, saopšteno je iz Jerusalima.

Obaveštajna služba Šin Bet saopštila je da je uhapsila tri Palestinca koji su navodno planirali oružane napade i otmice. Ta služba je dodala da su Palestinci, dvojica iz Jerusalima i jedan sa Zapadne obale, regrutovani od strane neimenovanog operativca iz Gaze, koji je radio za lidera Al Kaide Ajmana el Zavahrija.

Prema rečima Šin Beta, osumnjičeni su planirali da oružano napadnu jerusalimski konferencijski centar i da potom ubiju spasioce kamionom-bombom. Trojica uhapšenih su, prema navodima izraelske obaveštajne službe, kontakte sa Al Kaidom ostvarivala putem interneta, prenosei Beta.

Dodaje se da su planirali da na obuku otputuju u Siriju, gde se različite džihadističke grupe bore protiv snaga predsednika Bašara el Asada. Al Kaida je, takođe, planirala da pošalje strane ekstremiste da istog dana napadnu američku ambasadu u Tel Avivu, dodaje Šin Bet.

Ta služba navodi da su petorica muškaraca, čiji identiteti i nacionalnosti nisu objavljeni, trebali da avionom dođu u Izrael, uz pomoć lažnih ruskih pasoša, i napadnu američku ambasadu.
XS
SM
MD
LG