Dostupni linkovi

Nagrada pretučenoj novinarki "Dana"



Udruženje novinara Crne Gore, jedno od dva novinarska udruženja, dodelilo je prvu godišnju nagradu za 2013. novinarki podgoričkog lista Dan Lidiji Nikčević.

Nikčevićeva je nedavno napadnuta ispred prostorija dopisništva Dana u Nikšiću. Ona je tada rekla da ne zna razlog zašto je napadnuta. Napadač na novinarku Nikčević još nije pronađen.

Nagrada za životno delo tog Udruženja pripala je dopisniku lista Pobjeda iz Nikšića Gojku Kneževiću.

Drugo novinarsko udruženje, Društvo crnogorskih novinara, takođe, raspisalo je konkurs za dodelu novinarskih nagrada.

Oba udruženja dodelom nagrada obeležavaju 23. januar, Dan novinara Crne Gore. Društvo crnogorskih novinara će tim povodom imati svoju svečanost na Cetinju, a Udruženje novinara Crne Gore u Podgorici.

Dan novinara Crne Gore se obeležava u slavu lista Crnogorac, čiji je prvi broj izašao 23. januara 1871. godine na Cetinju. Kasnije je taj list promenio ime u Glas Crnogorca.

Novinarska udruženja u Crnoj Gori, u suštini, izraz su političkih podela među novinarima u toj zemlji.

Sindikat koji okuplja grupu medija u Crnoj Gori, pozvao je novinare da u četvrtak, u podne, dođu na protest ispred zgrade Vlade Crne Gore, da bi na taj način izrazili nezadovoljstvo zbog toga što nisu rasvijetljeni dosadašnji slučajevi napada na medije i novinare, ali i zbog, kako je saopšteno, degradiranog položaja novinara uopšte.
XS
SM
MD
LG