Dostupni linkovi

Grčka: Četiri miliona evra za informacije o teroristiGrčki ministar javnog reda Nikos Dendias izjavio je danas da će država ponuditi nagradu od četiri miliona evra za informacije koje bi dovele do hapšenja odbeglog
zatvorenika, odsuđenog zbog terorizma.

Grčke vlasti od 7. januara tragaju za 55-godišnjim Hristodulosom Ksirosom koji je nestao tokom odsustva iz zatvora u kojem je izdržavao šest doživotnih kazni zbog terorističkih oružanih napada.

Ksiros je nestao dok je bio na sedmodnevnom odsustvu iz zatvora kako bi posetio svoju porodicu. Pre bekstva je izdržao deset godina zatvorske kazne i stekao pravo na oduštva iz zatvora od po nekoliko dana.

On je osuđen 2003. godine, zajedno sa svoja dva brata, zbog pripadništva najstarijoj domaćoj terorističkoj organizaciji "17. novembar" koja je delovala četvrt veka.

Ksiros je u ponedeljak, na video-snimku objavljenom na internetu, najavio nove terorističke akcije, kritikovao vladu, medije, pravosuđe, policiju i pripadnike pozvao snaga bezbednosti da mu se pridruže "u borbi".

U opširnom osvrtu na finansijsku krizu, on tvrdi da su Grčka i druge evropske zemlje postale kolonije pod "nemačkom okupacijom".

Organizacija "17. novembar" čija je platforma bila mešavina antikapitalističke ekstremno-levičarska ideologije, nacionalizma i populizma, ponosila se time što je ubila 23 čoveka od 1975. do 2000. godine. Žrtve su bile prominentne strane diplomate, domaći i strani privrednici i policajci.
XS
SM
MD
LG