Dostupni linkovi

Mediji: Bliski saradnici kineskih vođa sklanjaju bogatstvoBliski saradnici najmoćnijih kineskih vođa, uključujući predsednika Si Đinpinga i bivšeg premijera Ven Đabaoa, deo svog bogatsva skrivaju u poreskim rajevima u inostranstvu, otkriva danas jedna mreža za istraživačko novinarstvo.

Prema dokumentima do koji je došla grupa Nezavisni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), čije je sedište u Vašingtonu, skoro 22.000 klijenata poreklom iz Kine ili iz Hongkonga povezani su sa ofšor kompanijama u takozvanim poreskim rajevima.

Među 2,5 miliona tajnih dosijea koje je ova grupa našla, takođe je i svojevrsni "ko je ko" političke elite Kine, iako je imovina rukovodilaca tabu tema, jer najviši zvaničnici komunističkog režima navodno treba da služe narodu bez ličnog interesa, navodi
agencija AP.

Među imenima nalaze se članovi Narodne skupštine, kao i bliski saradnici bivšeg predsednika Hu Đintaoa, bivšeg premijera Li Penga i Deng Sjaopinga, koji je od kraja 1970-ih nadgledao otvaranje kineske privrede.

Takođe se navode imena ljudi bliskih Si Đinpingu, sadašnjem šefu države i partije, i Ven Đabaou, premijeru od 2003. do 2013, koga su 2012. novinari već prozivali zbog navodnog ogromnog bogatstva članova njegove porodice.

Bogati investitor za nekretnine Deng Dijagi, koji se 2006. oženio sa starijom sestrom Si Đinpinga, vlasnik je 50 odsto kompanije registrovane na Devičanskim ostrvima, nazvane "Excellence Effort Property Development".
XS
SM
MD
LG