Dostupni linkovi

Epidemija kolere na Haitiju mogla bi se proširiti na druge zemlje


Epidemija kolere na Haitiju mogla bi se pogoršati i zahvatiti druge zemlje ako se ne skupe dodatna sredstva za prevenciju, rekao je koordinator UN-a za borbu protiv kolere na Haitiju Pedro Medrano. Najavio je "vrlo tešku situaciju" ako se masovno ne investira prije početka sezone kiša, u svibnju, u kupnju antibiotika ili tableta za pročišćavanje vode te u zapošljavanje osoblja.

U epidemiji je smrtno stradalo 8330 osoba od listopada 2010. te zaraženo više od 680.000 osoba. Istragom Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti zaključeno je u lipnju 2011. da su koleru donijele nepalske plave kacige jer su otpadne vode iz njihova kampa zagadile rijeku sjeverno od Port-au-Princea.

Približno 65.000 novih slučajeva zabilježeno je 2013. što je najniža brojka od izbijanja epidemije, ali više od 550 zaraženih osoba je preminulo, po UN-u. Ako se ne poveća financiranje, tvrdi Medrano, broj slučajeva mogao bi se udvostručiti 2014. a broj mrtvih učetverostručiti. "Ako sada ne poduzmemo potrebna ulaganja, ove će godine biti možda 180.000 dodatnih slučajeva te do 2000 smrtnih slučajeva", predskazuje on.

UN je uputio apel za 2,2 milijarde dolara sredstava na deset godina u korist Haitija, ali treba skupiti 400 milijuna dolara u dvije godine kako bi se zaustavila epidemija i poboljšale infrastrukture radi sprečavanja povratka kolere, smatra Medrano.
XS
SM
MD
LG