Dostupni linkovi

Predsednik Venecuele se obračunava s telenovelama


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odlučio je da krene u obračun s telenovelama, smatrajući ih glavnim krivcima za porast kriminala i nasilja u zemlji.

Maduro optužuje televizijske sapunice za širenje "antivrednosti" među mladima, jer se u njima, kako smatra, slave nasilje, oružje i droga.

Venecuelanski predsednik je prošle godine kritikovao i nasilne video igrice i holivudski film "Spajdermen".

Maduro je najvećeg emitera u zemlji, "Venevision", optužio za profitiranje od nasilja, time što slavi zločin u jednoj od svojih telenovela koja je trenutno prikazuje na progamu, a u kojoj glavna junakinja truje svoju majku da bi sakrila očinstvo svog sina.

Jedan od stvaralaca nekoliko sapunskih opera Alberto Barera Tiska rekao je da televizija samo reflektuje alarmantan nivo nasilja u društvu i da Maduro treba da se okrene uzrocima kriminala umesto što želi da uvede ograničenja za telenovele.

Potpredsednik Venecuele Horhe Areasa održao je sinoć sastanak sa televizijskim emiterima i operaterima s namerom da preispita sadržaj udarnih termina, upozoravajući da bi oni mogli da budu u suprotnosti sa zakonom iz 2004. godine o "društveno odgovornom" programu.

Dve strane trebalo bi da za nedelju dana izrade nacrt sporazuma u vezi dogovorenih obaveza emitera.
XS
SM
MD
LG