Dostupni linkovi

Srbija počinje pregovore o članstvu s EUU Briselu se danas održava prva međuvladina konferencija EU-Srbija, čime počinju pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Pregovore će otvoriti nekoliko ministara zemalja Evropske unije, evropski komesar Štefan File i čelnici srpske vlade.

Ministar spoljnih poslova predsedavajućeg EU, Grčke, Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je "Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo".

Venizelos će srpskom premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i šefu diplomatije Ivanu Mrkiću i drugim srpskim zvaničnicima na Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija obrazložiti Generalni stav EU za pregovore.

Srpski premijer Dačić je najavio da će on na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.

Pregovori Srbija-EU bi trebalo da počnu poglavljem 35 o raznim pitanjima koje obuhvata sredjivanje odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik vlade Ivica Dačić sastaće se u Briselu i s predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Hermanom van Rompejom i Žozeom Manuelom Barozom.

Premijer Dačić je u ponedeljak izjavio da još nema naznaka koje će poglavlje prvo biti otvoreno u pristupnim pregovorima sa EU.

Dačić je dodao da ne očekuje da će biti novih uslovljavanja. "Treba da budemo svesni da ne živimo u idealnom svetu, već u onom u kom su pravila nametnuta i ako išta zapne, zapeće i pregovori", rekao je gostujući na B92 Ivica Dačić.
XS
SM
MD
LG