Dostupni linkovi

Brkić svjedočio: Vremena su bila osjetljiva


Na suđenju za zločine počinjene 1995. u Gruborima, kada je ubijeno šest srpskih civila, na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio je Milijan Brkić koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije. Danas je glavni tajnik HDZ-a.

Brkić je rekao kako nema neposrednog saznanja o događaju iz 1995. u mjestu Gruborima, o njemu zna samo iz istraga provedenih 2008. i 2009. Na posljednjem ročištu pušteni su tajno snimani razgovori u kojima Brkić upozorava osumnjičenike da će biti pozvani na razgovor s istražiteljima.

Objašnjavajući te razgovore Brkić je rekao: "To su moji prijatelji kojih se neću odreći. U jednom trenutku bilo je naloženo da se privede 45 pripadnika specijalne policije, kao zamjenik ravnatelja bio sam upoznat s mjerama tajnog prisluškivanja mojih suboraca, kontaktirao sam s njima, uz suglasnost Mladena Bajića. Da sam htio "probiti" mjere, ne bih zvao telefone pod mjerama", naglasio je Brkić.

Dodao je kako u obzir treba uzeti i da su to bila osjetljiva vremena zbog suđenja u Haagu. Ustvrdio je i kako je sve aktivnosti odrađivao uz sudjelovanje i dogovor s državnim odvjetništvom. Potvrdio je da je kontaktirao Čelića, Krajinu, Balunovića.
XS
SM
MD
LG