Dostupni linkovi

Salkić: Vlada RS diskriminiše bošnjačke učenike


Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić još jednom izražava svoje negodovanje zbog nastavka diskriminatorskog odnosa vlasti u RS prema bošnjačkim učenicima u Konjević-Polju kod Bratunca i Vrbanjcima kod Kotor Varoši. „Danas, prvoga dana drugog polugodišta školske 2013/2014. godine svjedočimo diskriminaciji nesrpske djece u Konjević-Polju i Vrbanjcima.

U danu kada učenici u RS nastavljaju svoje školovanje, nosioci funkcija u nadležnim institucijama vlasti u RS onemogućavaju pravo bošnjačkoj djeci da se školuju na svom maternjem - bosanskom jeziku“, ukazuje Salkić.

On napominje da je u više navrata tražio od nadležnih nosilaca funkcija i organa entitetske vlasti, ali i od predstavnika međunarodne zajednice, da konačno nađu rješenje koje će ukinuti diskriminaciju.

„Sramota je da danas, u modernoj Evropi, postoje sistemi koji na brutalan način ruše osnovna demokratska načela i temeljna ljudska prava. Ovo je velika sramota za nosioce odgovornih funkcija vlasti u entitetu RS. Sistemi koji krše osnovna ljudska prava, a pravo na slobodu obrazovanja je jedno od temeljnih, osuđeni su na propast“, navodi Salkić.
XS
SM
MD
LG