Dostupni linkovi

Na Pesmi Evrovizije 37 učesnica


Na 59. Pjesmi Evrovizije, koja će se početkom maja biti održana u Kopenhagenu, takmičiće se predstavnici iz 37 zemalja, saopštila je Evropska radiodifuzna unija.

Takmičenje su potvrdili Albaniji, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Velika Britanija i Ukrajina. Poslije kraće pauze Portugal i Poljska su se vratile na evrovizijsku scenu.

Zbog teške finansijske situacije svoje prijave nisu podnijele Kipar, Hrvatska, Srbija i Bugarska. Bosna i Hercegovina, koja se prvo prijavila na takmičenje, polovinom decembra je odustala i povukla prijavu. Andora, Češka i Slovačka ni ove godine nisu pokazale interesovanje da se vrate na takmičenje, što zbog nedostatka finansija, što zbog slabog interesovanja, naročito u Češkoj.

Turska i dalje izražava nezadovoljstvo zbog sistema takmičenja. Monako i Luksemburg imaju neriješene vlasničke odnose u javnom servisu, a Lihtenštajn još nema status aktivnog članstva u EBU zbog čega nema dozvolu učestvovanja na takmičenju.
XS
SM
MD
LG