Dostupni linkovi

Sirijska opozicija opet preti


Sirijska opozicija zapretila da će odustati od učešća na međunarodnoj mirovnoj konferenciji Ženeva 2, pošto je na taj skup pozvan i Iran.

"Sirijska koalicija će odustati od učešća na Ženevi 2, ako generalni sekretar UN Ban Ki Mun ne povuče poziv Iranu", napisao je na svom Tviter nalogu portparol sirijske koalicije Luaj Safi.

Ban Ki Mun je posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom saopštio da je pozvao Iran na konferenciju, koja 22. januara počinje u švajcarskom gradu Montreu. On je dodao da se Iran, kao glavni saveznik Sirije, obavezao da doprinese okončanju sirijskog konflikta.

"Ministar Zarif i ja smo se složili da je cilj pregovora da se formira tranzicona vlada koja bi imala punu izvršnu vlast", rekao je Ban Ki Mun.

SAD i druge zapadne zemlje su se u više navrata usprotivile učešću Irana na konferenciji, za šta se zalagala Rusija.

Oni su od Teherana tražili da prethodno prihvati dogovor postignut 2012. godine u Ženevi, kojim se pruža podrška formiranju tranzicione vlade u Siriji.

Sirijska opozicija je u subotu saopštila da će učestvovati na konferenciji Ženeva 2, u organizaciji SAD i Rusije i pod nadzorom UN, koja je pokušaj da se okonča rat u Siriji, gde je od marta 2011. godine poginulo više od 120.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG