Dostupni linkovi

Tuska vojska uhapsila sedmoro ljudi u kurdskom mestu


Sedam osoba uhapšeno je u akciji turskih snaga bezbednosti u nedelju u kurdskom mestu na jugoistoku Turske, u kojem je u napadu vojske 2011. ubijeno više desetina civila među kojima i dvoje dece, prenosi list Harijet na svom sajtu.

Ova akcija turskih snaga u vezi je sa prošlonedeljnim demonstracijama u tom mestu, u blizini granice sa Irakom, navodi list.

Na skupu su okupljeni protestovali zbog oslobađanja vojnika optuženih za napad na Uludere iz 2011. i protiv izgradnje vojnog puta koji bi prolazio kroz tu oblast. Tokom nereda na tom skupu jedna osoba je teško povređena, dok su stanovnici Uludera oštetili vojna vozila. U decembru 2011. turski avioni bombardovali su to mesto, a 34 osobe tada su poginule, među kojima 19 dece. Kurdski političari tu akciju nazvali su "masakrom" civila, prenosi Beta.

Početkom januara, vojno tužilaštvo je oslobodilo pet officira optuženih za taj napad, a odluka je izazvala bes velikog broja Kurda. Vojska je tada navela da je taj napad izvela pošto je uočila nepoznatu grupu u bližini zone koju koriste pobunjenici Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj.
XS
SM
MD
LG