Dostupni linkovi

Sirijska vlada predlaže primirje u Alepu


Sirijska vlada predložila je danas primirje i razmenu zarobljenika s opozicionim snagama u gradu Alepu, gde su borbe medju najžešćim za skoro tri godine gradjanskog rata.

Ovim predlogom predsednik Bašar Al Asad se prikazuje kao odgovoran partner svega nekoliko dana uoči medjunarodne mirovne konferencije o sirijskoj krizi, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Opozicija je skeptična prema Asadovom predlogu koji je u Moskvi izneo sirijski ministar spoljnijh poslova Valid Al-Mualem. Asadovi protivnici navode da je vlada i ranije obećavala primije da bi kupila vreme.

Član glavne opozicione grupe koja uživa podršku Zapada, odbacio je predlog kao "manevar u poslednjem trenutku" da bi se udovoljilo najvećem savezniku režima u Damasku - Rusiji, dok komandant pobunjenika u Alepu navodi da je takvo primirje skoro nemoguće.

Sastanak u Moskvi Al-Mualema i ruskog minista spoljnih poslova Sergeja Lavrova, deo je poslednjih intezivnih diplomatskih aktivnosti uoči konferencije "ŽZeneva 2" čiji je početak zakazan za sredu.

Al-Mualem, medjutim, nije izneo detalje predloga o primirju koji bi sadržao "mere kojim bi se osigurala bezbednost" u Alepu, najvećem sirijskom gradu.
XS
SM
MD
LG