Dostupni linkovi

Češki predsednik imenovao socijaldemokratu za premijera



Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je danas lidera Češke socijaldemokratske stranke, koja je pobedila na vanrednim izborima prošle jeseni, Bohuslava Sobotku za
premijera nove vlade.

Posle najdužeg čekanja na vladu u istoriji Češke, čitava 83 dana od izbora, ta zemlja je danas dobila makar premijera a do kraja meseca predsednik bi trebalo da imenuje i još 16 ministara nove vlade.

U njoj će osim socijaldemokrata biti i ministri Alijanse nezadovoljnih građana (ANO) milijardera Andreja Babiša i ministri iz Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke (KDU-ČSL) Pavela Bjelobradeka.

Vladajuća koalicija na čelu sa 42-godišnjim Sobotkom ima komotnu većinu od 111 poslanika u donjem domu parlamenta od 200 članova.

Sobotka će biti drugi najmlađi premijer Češke, mada je reč o političkom veteranu koji je za poslanika izabran prvi put 1996. posle čega je bio i ministar finansija u više vlada.

"Naši glavni prioriteti su da pokrenemo privredni rast, pomognemo otvaranje novih radnih mesta, poboljšamo standard građana, kao i funkcionisanje državne uprave a pre svega da obnovimo poverenja građana u politiku", kazao je Sobotka danas posle imenovanja.

Predsednik Zeman za imenovanje vlade čeka 21. januar i prolazak novog Zakon o službi u državnoj upravi u prvom čitanju kroz parlament, zato što pre toga odbija da imenuje tajkuna Babiša za vicepremijera i ministra finansija pošto se Babiš vodi u dosijeima kao saradnik komunističke tajne policije StB i ne može šefu države da podnese čistu potvrdu o lustraciji.

Predsednik je naveo da može da ne imenuje još neke ministre, pre svih svoje protivnike u okviru Češke socijaldemokratske stranke, ali Sobotka i cela koalicija najavili su da stoje iza svakog od svojih kandidata a da su spremni da podnesu i tužbu Ustavnom sudu ako šef države prekorači svoje nadležnosti.
XS
SM
MD
LG