Dostupni linkovi

Vrhovni sud odlučuje o izručenju Perkovića



Vrhovni sud Hrvatske počeo je danas sednicu na kojoj treba da donese pravosnažnu odluku o izručenju bivšeg funkcionera jugoslovenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj, potvrđeno je novinarima u sudu.

Na odluku Vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda kojom je odobreno Perkovićevo izručenje, žalili su se njegova odbrana, ali neočekivano i Državno tužilaštvo Hrvatske, koje je u tom slučaju formalno zastupalo nemačku stranu. Kasnije su objasnili da su bili dužni da podnesu žalbu radi pravilne primene zakona.

Bivše funkcionere jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača traži Nemačka zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u okolini Minhena 1983. Oni su uhapšeni početkom godine kada je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su, u međuvremenu, pušteni da sa slobode čekaju odluku o izručenju.

Tužilaštvo je u žalbi na odluku o izručenju Perkovića navelo da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupila zastarelost, odnosno da je zagrebački sud rešenjem od 8. januara povredio zakon i pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje u delu koji se odnosi na nastupanje zastarelosti krivičnog progona kao apsolutne prepreke za predaju.

U istom slučaju, veće suda u Velikoj Gorici je zbog zastarelosti odbilo da izruči Nemačkoj Zdravka Mustača. Na tu odluku tužilaštvo se nije žalilo, ali je žalbu uputila porodica pokojnog Stjepana Đurekovića. Sud je tu žalbu odbacio kao neosnovanu, ali
porodica može da se žali Vrhovnom sudu.
XS
SM
MD
LG