Dostupni linkovi

Izjava američkokg ambasadora razljutila Ljubljanu



Izjava američkog ambasadora u Sloveniji Džozefa Musomelija (Joseph Mussomeli) u kojoj je uporedio američki građanski rat i slovenački rat za samostalnost izazvala je ljutnju slovenskih diplomata pa je pozvan na razgovor na ministarstvo spoljnih poslova.

"Slovenci su u ratu za samostalnost dokazali svoje jedinstvo, osamostaljenje ih je ujedinilo", rekao je tom prilikom američkom ambasadoru državni sekretar u slovenskom ministarstvu spoljnih poslova Bogdan Benko, dodajući da od "od prijateljskih država očekujemo odnos poštovanja prema tadašnjim događajima i žrtvama".

Musomeli je sredinom ove nedelje rekao u razgovoru sa slovenačkim novinarima da se Slovenija prelako osamostalila jer je u ratu za osamostaljenje poginulo samo deset ljudi, te da bi Slovenci više cenili državu i samostalnost i bili jedinstveniji da su pretrpeli veće žrtve, kakve su na primer pretrpele SAD u građanskom ratu, kada je samo 1863. u bitci kod Getisberga bilo više 46.000 umrlih, ranjenih i nestalih.

Nezadovoljstvo je izraženo i Musomelijevom ocenom da bivši slovenački predsednik Danilo Tuerk nema mnogo izgleda u nadmetanju za mesto generalnog sekretara UN-a.

Musomeli je rekao da bi Tuerk bio odličan kandidat s obzirom na svoje obrazovanje, sposobnosti i poznavanje svetske organizacije, ali da je kao slovenački predsednik "delio narod" jer je izazivao nezadovoljstvo desnice nekim svojim izjavama, na primer da je pitanje poratnih likvidacija u Sloveniji "drugorazredna tema".

Musomeliju, koji je poznat po svojim otvorenim i često kontroverznim izjavama domaćim medijima, mandat je završen krajem prošle godine, ali i dalje ostaje na dužnosti jer Vašington još nije odredio njegovog naslednika.
XS
SM
MD
LG