Dostupni linkovi

SAD traže brzu istragu ubistva u Mitrovici


SAD osuđuju ubistvo odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dimitrija Janićijevića, saopštila je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

"Upućujemo saučešće porodici Janićijević i pozivamo vlasti Kosova da sprovedu temeljnu i brzu istragu i odgovorne izvedu pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

SAD ističu svoju podršku Kosovu i Srbiji da u potpunosti implementiraju sporazum od 19. aprila 2013. o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji uključuje i uspostavljanje legitimnih, demokratskih i efikasnih institucija i jačanje vladavine prava na severu Kosova, "kako bi se ljudima koji tamo žive omogućila bolja budućnost".

"Nasilju i zastrašivanju nije mesto u političkom procesu i oni samo podrivaju te težnje", navodi se u saopštenju. Ona je dodala da SAD apeluju na sve zajednice i političke partije na Kosovu da zajednički rade na smirivanju tenzija i poštovanju demokratske volje naroda.

Janićijević, koji je bio i kandidat za gradonačelnika Samostalne liberalne stranke, ubijen je u četvrtak rano ujutru ispred svoje kuće u severnoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG