Dostupni linkovi

Južna Koreja odbacila predlog PjongjangaJužna Koreja je odbacila dpredlog Pjongjanga o preduzimanju niza mera koje bi doprinele smirivanju tenzija izmedju dve zemlje. Seul je istakao i da Severna Koreja prvo mora da preduzme korake u smeru nuklearnog razoružavanja, ukoliko zaista želi mir na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja juče je predložila da obe zemlje obustave sve neprijateljske vojne aktivnosti i da prestanu da se medjusobno omalovažavaju.

"Severna Koreja treba da ima na umu da je poverenje izmedju Južne i Severne Koreje nešto što se iskazuje delom, a ne rečima", rekao je danas portparol južnokorejskog ministrastva za ujedinjenje Kim Eui-do.

Severnokorejska Komisija za nacionalnu odbranu saopštila je juče i da bi Južna Koreja trebalo da otkaže i godišnje združene vojne vežbe sa SAD.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će "kazniti" Severnu Koreju ukoliko kao opravdanje za provokacije bude koristila zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD.

Novi predlog Pjongjanga stigao je oko dve nedelje nakon što je severnokorejski vodja Kim DŽong-un u svojoj novogodišnjoj poruci pozvao na unapredjenje veza izmedju dve Koreje, a Južna Koreja dovela u pitanje njegovu iskrenost.
XS
SM
MD
LG