Dostupni linkovi

Slovenačko ministarstvo pozvalo ambasadora SAD na razgovor


Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor ambasadora SAD u Ljubljani, Džozefa A. Musomelija zbog njegove izjave u medijima da su Slovenci prelako dobili svoju samostalnost.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Bogdan Benko je povodom Musomelijeve izjave "o prelakom sticanju slovenačke samostalnosti i njenim žrtvama", rekao ambasadoru da Slovenija "od prijateljskih država očekuje odnos poštovanja prema tadašnjim dogadjajima i žrtvama".

"Sloveci su u ratu za osamostaljenje dokazali svoje jedinstvo, osamostaljenje ih je ujedinilo", naglasio je Benko u toku razgovora.

Ministarstvo je nezadovoljno i izjavama ambasadora SAD oko kandidature bivšeg predsednika Danila Tirka za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saopštilo je ministarstvo.

"Musomeli je više puta pozvao na jedinstvo naroda, ali neke njegove poslednje izjave posebno o kandidaturi Tirka za generalnog sekretara UN podele produbljuju", rekao je državni sekretar i naglasio u razgovoru sa američkim ambasadorom da Slovenija podržava tu kandidaturu, "jer je reč o kvalifikovanom i poštovanom kandidatu u
medjunarodnoj zajednici".

Musomeli smatra da bi Tirk bio idealan kandidat za generalnog sekeratara UN da nije bio predsednik Slovenije, i dodao je da Tirk deli slovenačko društvo, kao i da će njegova kandidatura biti "za Sloveniju izgubljena šansa".

Ambasador je, pored ostalog, rekao da Vašington još nije odlučio o kandidaturi i da je za to prerano.
XS
SM
MD
LG