Dostupni linkovi

Italija daje luku za transfer sirijskog hemijskog oružja


Sirijsko hemijsko oružje biće prebačeno na američki brod u Sredozemnom moru iz južne italijanske luke Djoja Tauro, rekao je danas italijanski ministar saobraćaja Mauricio Lupi na zasedanju jednog parlamentarnog odbora.

Prvi tovar sirovina za otrovni gas i nervne agense trenutno se nalazi na jednom danskom brodu, a Italija je pristala da se njena luka iskoristi da on bude prebačen na američki brod Kejp Rej, kako bi bio uništen na moru.

Lupi je rekao da će ukupno 60 kontejnera sa opasnim materijama biti prebačeno s jednog na drugi brod u italijanskoj luci u Kalabriji, na jugu Italije, "uz poštovanje medjunarodnih standarda i u apsolutno bezbednim uslovima". On je dodao da nijedan kontejner neće biti prenet na obalu.

Uprkos tome, gradonačelnik gradića Djoja Tauro, Renato Belafjore rekao je da će se boriti protiv ostvarenja tog plana. Belafjore je za agenciju ANSA napomenuo da on nije konsultovan o toj odluci, kao i da gradić nema bolnicu koja bi bila spremna da reaguje u slučaju bilo kakvog incidenta tokom prebacivanja opasnih materijala.
XS
SM
MD
LG