Dostupni linkovi

Žbogar: EULEX uključen u istragu ubojstva u Mitrovici


Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar, danas u Briselu povodom Strukturnog dijaloga o vladavini prava, bio je šokiran vijestima o ubojstvu Dimitrija Janićijevića, kandidata Srpske liberalne stranke (SLS) na posljednjim izborima za gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici i izabranog člana opštinske skupštine.

"Kad god je život izgubljen, žalimo zbog toga. Ali u situaciji tako složenoj kao što je sada na sjeveru Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubojstvo treba osuditi i cijeli slučaj što prije riješiti.

Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije. Obavješten sam da je pomoć EULEX-a već osigurana kao što je to slučaj svaki put kada je vladavina prava bila u opasnosti na Kosovu.

Htio bih još jednom naglasiti da je bilo kakva upotreba nasilja kao pokušaj zaustavljanja političkih promjena ili suočavanja sa složenom socijalnom siituacijom potpuno neprihvatljiva”, rekao je Žbogar.
XS
SM
MD
LG