Dostupni linkovi

Američki Zastupnički dom odobrio proračun


Američki Zastupnički dom velikom većinom je prihvatio zakon o proračunu od 1,1 bilijun dolara koji ukida prijetnju prekida rada vlade do 30. rujna i pruža mogućnost zastupnicima da okončaju četiri godine kaotičnog kriznog financiranja države.

Zakon je izglasan s 359 prema 67 što pokazuje snažnu dvostranačku potporu u donjem domu kojega kontroliraju republikanci i sada ide u Senat kojega kontroliraju demokrati na usvajanje do subote.

Zakon je proizvod proračunskog dogovora postignutog u prosincu koji također postavlja razinu trošenja za fiskalnu 2015. uklanjajući glavni izvor kongresnih sukoba za narednu godinu. Mnogi zastupnici kažu kako će to omogućiti donošenje normalnog proračuna po prvi put od 2009. prve godine na dužnosti predsjednika Baracka Obame.

Protekle četiri godine Kongres je financirao vladine agencije serijom improviziranih proračuna s brojnim prijetnjama zastoja u radu vlade.

Sukobi oko proračuna koje su izazivali zahtjevi republikanaca za smanjenjem deficita doživjeli su vrhunac u listopadu kada je spor oko financiranja Obamacare reformi zdravstvenog osiguranja izazvali 16-dnevni prekid u radu mnogih agencija i slanje na prinudni odmor tisuća zaposlenika vlade.
XS
SM
MD
LG