Dostupni linkovi

Zarif i Mualem stigli u Moskvu


Ministri spoljnih poslova Sirije i Irana Valid Mualem i Džavad Zarif stigli su rano jutros u Moskvu, gde će sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim razgovarati o situaciji u Siriji, uoči mirovne konferencije o Siriji zakazane za 22. januar u Švajcarskoj.

Zarif se juče u Damasku sastao s Mualemom i sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom, a njega će u Moskvi primiti i predsednik Rusije Vladimir Putin.
"Situacije u Iranu i Siriji imaju mnogo toga zajedničkog, a mirovno rešenje za obe zemlje nema alternativu", saopštilo je rusko ministarstvo spoljniih poslova.

Poseta Zarifa i Mualema Moskvi dešava se manje od nedelju dana pred početak međunarodne mirovne konferencije o Siriji, Ženeva 2, koja je pokušaj da se uz prisustvo predstavnika sirijskih vlasti i opozicije nađe političko rešenje za konflikt, u kojem je do sada poginulo 126.000 ljudi.

Rusija, koja je glavni saveznik Sirije, insistira da na skupu u Švajcarskoj učestvuje Iran, čemu se Vašington protivi. UN, kao organizator konferencije, još nisu saopštile da li će pozvati Iran.
XS
SM
MD
LG