Dostupni linkovi

Kacin: Srbija mora potvrditi kredibilitet institucija


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je da će put Srbije u EU biti dug, povremeno težak i pun izazova, te da Beograd mora potvrditi kredibilitet svojih institucija, prije svega pravosudnih.

On je, govoreći na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu, gdje je kasno popodne otvorena rasprava o godišnjem napretku Srbije, poručio da Beograd u ovaj proces ne može ući pod teretom sumnje u kredibilitet i stabilnost svojih institucija i da je neophodno da rasvijetli sve zločine tajnih službi, uključujući i pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

"Srbija treba da pokaže da su svi zločini Miloševićevih tajnih službi rasvijetljeni i raščišćeni. Politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića mora da se riješi jednom za svagda", rekao je Kacin.

On je podsjetio poslanike da su ova pitanja u osnovi poglavlja 23 o pravosuđu koje će biti otvoreno u okviru pregovora o pridruživanju koji zvanično treba da počnu 21. januara, međuvladinom konferencijom u Briselu.

Nakon današnje debate, očekuje se da poslanici sutra izglasaju rezoluciju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, čiji je tekst usvojen u Spoljnopolitičkom komitetu još prošle godine.

U Prijedlogu rezolucije pohvaljeni su napori srpskih vlasti na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i provođenju unutrašnjih reformi.
XS
SM
MD
LG