Dostupni linkovi

Meron neće razmatriti Šešeljevu žalbu



Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odlučio je da, zbog sukoba interesa, ne razmatra žalbu haškog optuženika Vojislava Šešelja u kojoj je zatražio da se postupak protiv njega obustavi ili da se vrati na početak, navedeno je u današnjem saopštenju iz Haga.

Meron je odredio sudiju Karmela Agiusa da razmatra Šešeljevu žalbu umesto njega, jer Šešelj u svom zahtevu navodi pismo izuzetog sudije Frederika Harhofa, a u kojem se određeni delovi odnose na Merona.

Šešelj je podneo žalbu 10. januara u kojoj je zatražio da se obustavi postupak protiv njega i da bude pušten na slobodu ili da se postupak vrati na početak.

Šešelj je zatražio od Žalbenog veća da poništi odluku od 13. decembra 2013. godine o nastavku suđenja s novoizabranim sudijom Madiaje Nijangom.

Nijang je zamenio sudiju Harhofa, izuzetog iz predmeta na Šešeljev zahtev, zbog pristrasnosti.

Lider SRS-a nedavno je operisan zbog karcinoma debelog creva, a otkriveni su mu i uvećani limfni čvorovi koji su također odstranjeni.

Lider SRS-a je u pritvoru Haškog tribunala od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao tom sudu.

Optužnica ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.
XS
SM
MD
LG