Dostupni linkovi

Rahul Gandi nagovestio kandidaturu za premijera



Rahul Gandi, potomak dinastije koja je predvodila Indiju veći deo njene istorije, nagovestio je u intervjuu objavljenom u utorak da je spreman da postane premijer ukoliko njegova stranka pobedi na predstojećim izborima, u prvoj naznaci da on želi taj položaj.

Gandhijeva Kongresna stranka predvodi koaliciju koja već deceniju vlada Indijom. Uzdrmana korupcijskim skandalima, slabim ekonomskim rastom i visokom inflacijom, stranka se suočava sa snažnim opozicionim izazovom na izborima zakazanim za maj.

“Ja sam vojnik Kongresa. Kakvo god naređenje mi Kongres izda, ja ću ga slediti”, izjavio je Gandi (43) u retkom intervjuu za novine na hindu jeziku Dainik Bhaskar, koje se opisuju kao "najčitanije indijske dnevne novine", prenosi Rojters.

Gandhi, čiji su otac, baka, i pradeda bili premijeri u Indiji nakon sticanja nezavisnosti, dao je te izjave uoči stranačkog sastanka u petak koji će biti posvećen izborima.

Akrtuelni premijer Manmohan Sing odbacio je ovog meseca mogućnost da služi drugi mandat ukoliko njegova stranka pobedi na izborima i izrazio je podršku Gandiju, hvaleći njegove "izuzetne zasluge".
XS
SM
MD
LG