Dostupni linkovi

Erdogan uslovljava povlačenje spornog predloga zakona



Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas spremnost da pod određenim uslovima povuče nacrt kontroverznog zakona kojim se jača politička kontrola nad
pravosuđem, u jeku korupcionaške afere koja potresa vladu.

"Ako opozicija prihvati ustavne promene po tom pitanju, onda ćemo odustati od našeg predloga", izjavio je Erdogan pred poslanicima svoje Partije pravde i razvoja (AKP), dan nakon razgovora sa šefom države Abdulahom Gulom.

Taj predlog koji je u petak predstavljen parlamentarnoj komisiji, predviđa proširenje sastava Visokog saveta sudija i tužilaca i daje ministarstvu pravde "poslednju reč" u imenovanju sudija u ključnim pravosudnim institucijama uključujući i Ustavni sud.

Visoki savet sudija i tužilaca, jedna od glavnih pravosudnih institucija u toj zemlji, ocenio je da je predložena reforma neustavna i da je cilj kočenje antikorupcionaške istrage koja je pretnja režimu.

Erdogan je za vikend ponovo rekao da je ta istraga "prljava nameštaljka" i "pokušaj linča koji je pokrenut spolja i iznutra protiv Turske".

Od početka afere za koju je optuženo na desetine biznismena i zvaničnika bliskih režimu, Erdogan optužuje islamski pokret Fethulaha Gulena, veoma uticajnog u policiji i pravosuđu, da manipuliše istragom kako bi oslabio režim uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih izbora u avgustu.
XS
SM
MD
LG