Dostupni linkovi

Ruske vlasti proterale američkog novinaraJedan američki novinar potvrdio je danas da je proteran iz Rusije pošto je izveštavao sa proevropskih protesta u Ukrajini.

Dejvid Sater (David Satter), dugogodišnji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, radio je u Rusiji od 2003. za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (Radio Free Europe/Radio Liberty).

Sater je bivši dopisnik Vol strit džornala (Wall Street Journal) i Fajnenešel tajmsa (Financial Times), a autor je tri knjige o Rusiji i ŠSR-u.

Saterovo proterivanje iz Rusije prvo je proterivanje jednog stranog novinara od završetka Hladnog rata.

Problem je nastao kada je Sater želeo u Rusiju da se vrati iz Ukrajine, gde je izveštavao sa demonstracija, rečeno je RFE/RL. Evropa.

Američka ambasada u Moskvi uputila je protestnu notu zbog ove odluke ruskih vlasti.

Sater je rekao da mu je rečeno samo da služba bezbednosti njegovo prisustvo u Rusiji ne smatra poželjnim.

"Stvari su mi još u Moskvi, gde imam i stan. Ali bez dozvole za ulazak u zemlju ne mogu da odem po stvari. Voleo bih da se vratim u Moskvu da radim, ali ne mogu to da učinim bez vize", dodao je novinar.

Protesti u Ukrajini traju od 21. novembra prošle godine zbog odbijanja vlasti da sa EU potpišu sporazum o pridruživanju i zbog njihovog okretanja bližoj ekonomskoj saradnji sa Moskvom.
XS
SM
MD
LG