Dostupni linkovi

Crveni krst: Situacija u Siriji katastrofalna


Situacija u Siriji je "katastrofalna", izjavio je u ponedeljak predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer, pozivajući vlasti da dopuste dopremanje humanitarne pomoći.

Istovremeno, Unicef i Svetska zdravstvena organizacija osudili su zaustavljanje kampanje vakcinacije dece protiv poliomijelitisa na severu zemlje, gde se vode žestoki sukobi suprotstavljenih pobunjeničkih grupa.

"Duboko sam zabrinut zbog činjenice da je većina stanovništva direktno ili indirektno pogođena talasom nasilja", naveo je Maurer u saopštenju posle trodnevne posete Siriji.

Rezerve hrane i lekova su istrošene, pogotovo u oblastima koje su pod opsadom snaga režima, dodao je on i rekao da je pozvao sirijske vlasti da odobre hitan pristup i dopremanje humanitarne pomoći.

Zvaničnik Crvenog krsta naveo je i da su sirijske vlasti obećale da će "dopustiti obimnije dopremanje pomoći".

Unicef i SZO izrazile su u ponedeljak žaljenje zbog prekida vakcinacije dece protiv poliomijelitisa na severu Sirije, jer ta bolest predstavlja "ozbiljnu opasnost za decu Sirije i regiona budući da može da izazove trajni invaliditet", podseća Beta.
XS
SM
MD
LG