Dostupni linkovi

Milan Kučan: Nemam veze sa UDBOM


Nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan tvrdi da nema nikakve veze s djelovanjem bivše slovenske službe državne sigurnostikoja se u vrijeme bivše Jugoslavije u inozemstvu obračunavala s političkom emigracijom.

Dugogodišnji slovenski predsjednik reagirao je na sastanak parlamentarne komisije za peticije i ljudska prava koja je prošli petak raspravljala o kršenju ljudskih prava koje su počinili pripadnici Udbe 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kučan je u ponedjeljak zanijekao tvrdnju koja ga je posredno povezivala s likvidacijom Stjepana Crnogorca, studenta teologije koji je 1972. godine otet u Salzburgu. Istraživač starih arhiva i publicist Roman Leljak, te parlamentarna zastupnica Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Eva Irgl tvrde da je Kučan bio nazočan na sjednici vodstva slovenskih komunista 13. srpnja 1972. godine, da se na toj sjednici razgovaralo o obračunu s emigracijom, a Leljak tvrdi da su stvari povezane jer se to događalo dva tjedna prije nego što je Crnogorac (otet u Austriji i doveden na tajno saslušanje u Ljubljanu) likvidiran bez ikakva suđenja.

Kučan je Komisiji za peticije i ljudska prava dostavio arhivski primjerak dnevnog reda i stenograma spomenutog partijskog sastanka iz kojega se može zaključiti da o emigrantu Crnogorcu tom prilikom nije bilo govora.
XS
SM
MD
LG