Dostupni linkovi

Vasić: Savjet u službi ustavnog poretka RS


Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je u ponedeljak da Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS može policiji proslijediti određene informacije koje ukazuju na to da se ustavni poredak ugrožava, na osnovu čega bi policija provjeravala te navode.

„I ukoliko utvrdimo da se stvarno dešava nešto što je suprotno uređenju i ustavnom poretku, mi bi preduzimali mjere iz nadležnosti javne bezbjednosti“, rekao je Vasić, pojašnjavajući da Savjet nema mogućnost operativnog djelovanja.

Na pitanje da li će obavještajne strukture policije biti uključene u rad Savjeta, Vasić je rekao da ne mogu krim-obavještajne analize policije biti u toj funkciji jer se bave javnom bezbjednošću.

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je donio odluku o formiranju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka tog entiteta koji će brojati pet članova a imenovaće ih lično on. Zadatak Savjeta bio bi identifikacija i analiza prijetnji po Ustav Republike Srpske, kao i savjetovanje u pravcu njihovog otklanjanja. Takvu inicijativu Dodik je obrazložio tvrdnjom da "postoje napadi na ustavni poredak Republike Srpske koji dolaze, prije svega, od raznih inicijativa izvan RS".
XS
SM
MD
LG