Dostupni linkovi

Priznanja dečaku Atizazazu Hasanu


Pakistanske vlasti planiraju da po dečaku koji je život dao da bi sprečio teroristički napad nazovu stadion i školu, kao i da ga posthumno odlikuju.

Aitzaz Hasan (15) je prošle nedelje poginuo pošto je primetio bombaša samoubicu koji je nameravao da napadne školu u šiitskom gradu Ibrahimzai, na severozapadu Pakistana, u kojoj je u tom trenutku bilo oko 1.000 učenika.

Premijer Navaz Šarif je zatražio od predsednika Mamnuna Huseina da se odobri posthumno dodeljivanje najvišeg ordena za hrabrost u Pakistanu. Vlasti provincije Hajber Pahtunva, gde se nalazi škola u kojoj je planiran napad, odlučile su da jedna škola dobije ime po dečaku, kao i stadion koji treba da bude izgrađen u mestu Hanguu.

Vlasti će izdvojiti i pet miliona rupija (47.000 dolara) za porodicu nastradalog dečaka, a povodom njegove smrti saopštenje je izdala i mlada pakistanska aktivistkinju Malala Jusafzai. "Izuzetno sam tužna što je nasilje odnelo život još jednog deteta u mojoj zemlji, Pakistanu. Istovremeno sam ponosna što pripadam narodu u kojem ima junaka i hrabrih ljudi kao što je Aitzaz Hasan", navela je Malala.
XS
SM
MD
LG