Dostupni linkovi

Izricanje presude za zločine u Stocu i Čapljini


Izricanje presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Veselko Raguž i drugi zakazano je za danas u 14.00 sati, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je 5. septembra 2011. godine optužnicu u predmetu Veselko Raguž i drugi koja optužene Veselka Raguža i Ivu Raguža tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su optuženi Veselko i Ivo Raguž u periodu od početka jula do kraja augusta 1993., u Stocu i Čapljini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, Veselko Raguž kao zapovjednik IV bojne HVO brigade "Knez Domagoj", te Ivo Raguž kao pripadnik iste brigade, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Veselko Raguž je, navodno, naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protivpravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila, odnosno nije sprječavao niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Optuženi Ivo Raguž je, prema navodima iz optužnice, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG