Dostupni linkovi

Dautbašić: Bezvizni režim za BiH nije doveden u pitanje


U ovom trenutku BiH apsolutno ne prijeti bilo šta što bi u pitanje moglo dovesti bezvizni režim sa zemljama EU, izjavio je danas Srni šef Monitoring tima Ministarstva bezbjednosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

Dautbašić je, povodom činjenice da je 9. januara stupio na snagu mehanizam EU koji omogućava privremeno vraćanje režima viza, naveo da je uvedena sigurnosna kaluzula.

"U EU je 9. januara stupila na snagu sigurnosna klauzula koja znači da bilo koja zemlja EU ili Šengnen zone može pokrenuti proceduru da suspenduje bezvizni režim za neku državu u slučaju kršenja obaveza koje su postavljene kada je donesena odluka o bezviznom režimu", rekao je Dautbašić.

On je napomenuo da najveći problem zemalja regiona u ovom trenutku predstavljaju lažni azilanti, te da su ovih dana po medijima objavljeni podaci i to je nešto što bi moglo zabrinjavati javnost na području zapadnog Balkana.

"Kada je riječ o BiH tokom protekle godine zabilježeno je smanjenje broja lažnih azilanata za sedam odsto, ali se mi ne smijemo zadovoljiti time. Moramo raditi dalje na tome da broj lažnih azilanata, naročito na području Njemačke, bude manji kako bi izbacili svaki promil mogućnosti da bude problema", rekao je šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima.
XS
SM
MD
LG