Dostupni linkovi

Iranska TV: Postignut dogovor Teherana i EU


Razgovori između Irana i Evropske unije završeni su postizanjem sporazuma o neriješenim pitanjima iz praktičnih detalja provedbe nuklearnog sporazuma, javila je u petak iranska državna televizija.

Provedba sporazuma postignutog u Ženevi u novembru desit će se, međutim, nakon konsultacija pregovaračkih delegacija i njihovih vlada, šest velikih sila angažovanih u pregovore s Iranom u petak je zastupala EU, javila je televizijska stanica, prenosi Reuters.

- Sva neriješena politička i tehnička pitanja su riješena, ali će konačnu odluku donijeti relevantne prijestolnice - izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi nakon dvodnevnih razgovora s predstavnicom EU Helgom Schmid, u Ženevi.

Portparol EU izjavio je kako je njegova posljednja informacija da su razgovori još u toku.

Ženevski sporazum ima za cilj zaustaviti pomake u iranskom nuklearnom prpgramu na šest mjeseci kako bi se kupilo vrijeme za pregovore o konačnom rješenju.

Na osnovu sporazuma, Iran će prekinuti svoje atomske aktivnosti u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija koje su razorile ekonomiju te zemlje koja zavisi od izvoza nafte.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne aktivnosti u potpunosti miroljubive, ali Zapad sumnja da one imaju za cilj stvoriti kapacitete za proizvodnju atomske bombe.
XS
SM
MD
LG