Dostupni linkovi

Konstituisanje opština na severu Kosova pomereno za popodne


U četiri opštine na severu Kosova danas bi trebalo da budu održane konstitutivne sednice. Iako su bile zakazane za pre podne, neke sednice su odložene.

U opštini Leposavić jutros nije, iako je bila najavljena za osam sati, održana svečana sednica i njeno održavanje je pomereno za posle podne.

Gradonačelnik Dragan Jablanović izjavio je novinarima da će sednica biti održana u 15 časova, a kao razlog za pomeranje termina navodi želju ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina da joj prisustvuje.

Neizvesno je i održavanje sednice u Mitrovici jer, nakon što su Albanci najavili da neće prisustvovati i Oliver Ivanović je kazao da odbornici njegove Građanske inicijative SDP neće ići na sednicu. Ivanović je ocenio da postoji neozbiljnosti u organizaciji, za šta je optužio predstavnike "Srpske".

Istovremeno, razgovori održani juče u Briselu između Prištine i Beograda o održavanju svečanih sednica na severu Kosova završeni su bez dogovora i biće nastavljeni danas, prenosi mitrovički Radio Kontakt plus. Iako nije potvrđeno, ovo bi mogao da bude razlog za najnovije pomeranje termina održavanja sednica u Leposaviću, Zubinom Potoku, Mitrovici i Zvečanu.

Priština na razgovorima u Briselu traži da odbornici i gradonačelnici polože zakletvu u skladu sa kosovskim zakonima dok Beograd i Srbi sa severa Kosova insistiraju na statusnoj neutralnosti.
XS
SM
MD
LG