Dostupni linkovi

Trupla uginulih krava pronađena na obalama Danske i Švedske


Trupla desetak uginulih krava izbacila je voda na obale Danske i Švedske, zbunjujući policiju u tim skandinavskim zemljama.

Od 29. decembra, osam uginulih krava pronašli su ljudi koji su šetali plažama u južnoj Švedskoj i tri u Danskoj. Svim životinjama odsječeni su dijelovi ušiju. Istražitelji sumnjaju kako je to učinjeno da se uklone identifikacijske pločice koje se koriste kako bi se pratilo kretanje krava, prenosi AP.

Danska i švedska policija saopćile su u četvrtak da su krave vjerovatne bačene iz broda na Baltičkom moru. Oni pokušavaju odrediti kakvi su transporti stoke prolazili kroz vode koje dijele dvije zemlje u posljednjim sedmicama.

Izbacivanju stoke u more ilegalno je u obje zemlje. Ostalo je, ipak, nejasno da li su krave bačene s palube brodova u danskim, švedskim ili međunarodnim vodama.

Nekim kravama su zadnje noge bile svezane plavim konopcem, saopćio je danski policijski oficir Boje Joergensen, dodajući da je to vjerovatno učinjeno kako bi se omogućilo da se životinje podignu kranom.

Veterinari u Švedskoj nisu pronašli tragove bolesti na životinjama koje je izbacila voda na obalu, saopćila je švedska policija.

Policija smatra da su slučajevi povezani jer su sve krave bilo crno bijele iz pasmine Holštajn.
XS
SM
MD
LG