Dostupni linkovi

Novo suđenje za zločine u Lovasu


Prizivni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", bilo osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 20 godina zatvora zbog zločina u hrvatskom selu Lovas nad najmanje 70 civila tijekom listopada i studenog 1991. godine.

Tom odlukom ukinuta je presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i nalaženo da se suđenje ponovi, rekla je Tanjugu glasnogovornica prizivnog suda Mirjana Piljić. Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora. Suđenje će biti ponovljeno i za četvoricu bivših članova JNA: Miodraga Dimitrijevića koji je bio osuđen na 10 godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića koji su bili osuđeni na po pet godina i Radisava Josipovića koji je bio optužen na četiri godine zatvora.

Optuženi se terete da su 18. listopada 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo još troje civila.
XS
SM
MD
LG