Dostupni linkovi

Sirijska opozicija umanjuje razlike


Predstavnici raznih grupa sirijske opozicije sastali su se u četvrtak u Kordobi, na jugu Španije, kako bi razgovarali o "smanjenju" svojih podjela prije mirovne konferencije koja treba biti otvorena 22. januara u Švajcarskoj, saopćio je Madrid.

Špansko ministarstvo vanjskih poslova, u saradnji s javnim tijelom Casa Arab, "osigurava i pruža neophodnu logističku podršku na sastanku u Kordobi, 9. i 10. januara pripadnicima sirijske opozicije režima el-Assada, kao i predstavnicima civilnog društva", objasnilo je ministarstvo u saopćenju.

Cilj sastanka u Kordobi je da ponudi novu priliku da se omogući dijalog i umanji podijeljenost sirijske opozicije u okviru procesa Ženeva-2 i šire, političku tranziciju zemlje", navodi se u saopćenju koje ne precizira koje su grupe i koalicije zastupljene.

“Veliki broj žrtava, povrijeđeni, izbjeglice, ljudi koji su napustili svoje domove u Siriji: sve to nas tjera da se sastanemo danas za Siriju, domovinu s novim putom ka miru, koji će, mi smatramo, biti moguć”, izjavio je za španski javni radio Mohamed Barmu, predstavivši se kao predstavnik stranke Nacionalnog razvoja.
XS
SM
MD
LG