Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog bekstva grčkog teroriste


SAD su izrazile veliku zabrinutost zbog bekstva iz zatvora jednog ekstremnog levičara koji je u Grčkoj osuđen na šest kazni doživotnog zatvora pošto je proglašen krivim za terorizam i više ubistava.

"Pozivamo grčku vladu da pronađe Hristodulosa Ksirosa i da ga vrati u zatvor", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Grčka policija je pokrenula potragu za 56-godišnjim Hristodulosom Ksirosom, pošto se on u ponedeljak nije javio policijskoj stanici na severu Grčke, koja je bila zadužena da ga nadzire dok je na odsustvu iz zatvora. On je sa dvojicom svoje braće osuđen 2003. godine, jer je tvrdio da je bio pripadnik najdugovečnije i najopasnije grčke terorističke ogranizacije "17. novembar". Do sada je izdržao deset godina zatvorske kazne.

Organizacija "17. novembar", čija je platforma bila mešavina antikapitalističke ekstremno-levičarska ideologije, nacionalizma i populizma, ponosila se time što je ubila 23 ljudi od 1975. do 2000. godine. Žrtve su bile prominentne strane diplomate, domaći i strani privrednici i policajci.
XS
SM
MD
LG