Dostupni linkovi

Pjongjang odbio predlog Seula


Severna Koreja odbila je predlog Južne Koreje da se nastavi sa programom ujedinjavanja porodica koje je Korejski rat razdvojio.

Program ponovnog ujedinjavanja porodica je u zastoju od poslednjeg takvog susreta razdvojenih članova porodica krajem 2010. godine, zbog tenzija između dve Koreje, prenela je agencija AP.

Dve Koreje planirale su da nastave sa tim programom u septembru prošle godine, ali ga je Pjongjang u poslednjem trenutku naglo otkazao zbog navodnog "neprijateljstva" Južne Koreje.

Severna Koreja će nastaviti sa ujedinjavanjem porodica samo ako se ponovo pokrene zajednički unosan turistički projekat u Severnoj Koreji.

Državni mediji Severne Koreje su danas preneli da se razgovori o ujedinjavanju porodica mogu voditi ako Južna Koreja bude imala nameru da razgovara njihove strane u vezi turističkog projekta.

Agencija AFP je prenela da je Severna Koreja odustala od nastavka programa ujedinjavanja porodica, pre svega zbog planiranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Južna Koreja i SAD svake godine izvode seriju zajedničkih vojnih vežbi, što Pjongjang redovno osudjuje i označava ih kao probe za invaziju. Seul je izrazio žaljenje jer je Pjongjang humanitarnu stvar doveo u pitanje zbog regularnih vojnih vežbi sa SAD.
XS
SM
MD
LG