Dostupni linkovi

Pavićević: Formiranje opština biće statusno neutralno


Na današnjem sastanku u Briselu predstavnika Evropske unije, srpskog upravljačkog tima i prištinske delegacije insistiraćemo da se konstituisanje skupština opština na severu Kosova i Metohije sprovede u skladu sa principom statusne neutralnosti, izjavio je oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

On je za "Večernje novosti", odgovarajući na pitanje da li je moguće sprovesti statusnu neutralnost na severu, ako je u Gračanici ponovljena konstitutivna sednica održana po "pravilima Prištine", rekao da je opština Gračanica, koja radi po kosovskom sistemu, postojala i ranije.

"Međutim, na severu pokrajine izbori su održani na drugačiji način, odnosno prvi put po novom sistemu, tako da se izborni ciklus mora sprovesti do kraja na statusno neutralan način", rekao je Pavićević.

Na pitanje da li postoji krajnji rok za formiranje lokalnih vlasti i šta će biti ako se on probije, Pavićević je rekao da je u pitanju rok od 45 dana "koji podrazumeva vreme od ponovljenih izbora na pojednim biračkim mestima".

Taj rok je, nastavio je Pavićević, "podeljen na tri 'termina' od po petnaest dana".

"U prvom terminu, sednicu saziva gradonačlenik, u drugom najstariji odbornik, dok se u trećem, krajnjem roku, sednica saziva na zahtev većine odbornika", precizirao je Pavićević.
XS
SM
MD
LG