Dostupni linkovi

Barozo i Samaras optimisti na početku grčkog predsedavanja


Premijer Grčke Andonis Samaras i šef Evropske komisije Hose Manuel Barozo dali su u četvrtak optimističke izjave o stanju ekonomije i Evropske unije, i Grčke koja je u sredu svečanošću u Atini počela svoje šetomesečno predsedavanje Unijom.

"Grčka je uz velike žrtve ostavila krizu za sobom", rekao je Samaras na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom povodom početka grčkog predsedavanja.

Finansijskom krizom teško pogođena grčka država, morala je da sprovede veoma stroge mere štednje da bi dobila finansijsku pomoć međunarodnih kreditora.

Samaras je rekao da će se tokom šestomesečnog predsedavanja Unijom Grčka fokusirati na teme kao što su ekonomski oporavak, borba protiv nezaposlenosti i migracija. Barozo je ocenio da finansijski paketi pomoći krizom pogođenim zemljama funkcionišu i pozvao Grčku da se drži svojih reformi i "ne odustaje".

"Kao što sam rekao pre godinu dana, 2013. će biti - i bila je - godina u kojoj je evropska ekonomija okrenula list", rekao je Barozo, podsetivši da su neki, ne tako davno, spekulisali da će Grčka biti prinuđena da napusti zounu evra i da će zajednička evropska valuta propasti.
XS
SM
MD
LG