Dostupni linkovi

Libijski premijer najavio rekonstrukciju vlade


Libijski premijer Ali Zeidan izjavio je u srijedu da će restrukturirati svoju vladu ove ili naredne sedmice u pokušaju da se suprostavi kritičarima koji insisitiraju na parlamentarnom glasanju o povjerenju njegovoj vladi u jeku rastućih nemira u zemlji.

Zeidanova vlada bori se s milicijama i bivšim pobunjenicima koji su predvodili ustanak u kojem je svrgnut Muamer al-Gadafi u 2011., protestima suparničkih političkih i etničkih grupa i zauzimanjem naftnih terminala od autonomaških grupa.

- Vlada će biti imenovana, neće biti zasnovana na stranačkim i političkim grupama, i činit će je tehnokrati i nezavisni eksperti - izjavio je Zeidan, okružen svojim ministrima koji su davali izjave o nastupima svojih ministarstava, prenosi Reuters.

Najhitniji izazov vladi je suočavanje s grupom naoružanih demonstranata koji već šest mjeseci kontrolišu značajne naftne terminale na istoku zemlje, prekidajući izvoz sirove nafte i vitalne državne prihode koje on stvara.

Naoružane grupe koje zahtijevaju autonomiju za istočnu Libiju pozvale su strane kompanije da kupuju naftu iz luka koje su zauzele od centralne vlade u Tripoliju.
XS
SM
MD
LG